Waarom houten speelgoed?

Waarom houten speelgoed?

waarom houten speelgoed

Onze winkel heeft de laatste tijd zijn collectie houten speelgoed echt uitgebreid. Wij van VanBuikema zijn absoluut een groot voorstander van houten speelgoed. Maar waarom? Vraag je je misschien af. Nou, om heel wat redenen eigenlijk. De belangrijkste zijn: houten speelgoed is esthetisch mooi; ze helpen bij de hersenontwikkeling van kinderen; ze verouderen goed en zijn beter voor onze planeet.

Als je een gezellige en warme sfeer wilt toevoegen aan een plek, moet je hout toevoegen of op zijn minst wat houttinten. Vanwege de kleur, textuur en het feit dat hout uit de natuur komt, wordt onze hele menselijke essentie erdoor aangetrokken. Dit is hoe we nou eenmaal bedraad zijn.

Verder is de manier waarop kleuren reflecteren op hout en op plastic heel anders. Plastic speelgoed is meestal erg blinkend, maakt geluid en heeft zwaailichten. Deze attributen klinken misschien aantrekkelijk, maar het weerhoudt je kind ook om zijn eigen levendige fantasie te gebruiken. Als het speelgoed alles doet, laat het niets aan de verbeelding over en we weten allemaal dat jonge kinderen veel leren door te spelen. In feite is het vanaf de geboorte tot de vroege kinderjaren dat je kind veel van hun neuronen ontwikkelt, wat essentieel is voor onder andere hun vermogen om te leren en informatie te verwerken.

Je kind krijgt ook veel hersenontwikkeling door sensorisch spel. Niet alleen als baby maar ook tijdens de vroege kinderjaren. Daarom is het de beste praktijk om speelgoed van verschillende materialen te kopen: hout, stof, metaal, enz. Sensorische activiteiten vergemakkelijken het verkennen en moedigen kinderen op natuurlijke wijze aan om wetenschappelijke processen te gebruiken terwijl ze spelen: creëren, onderzoeken en verkennen. De sensorische activiteiten stellen kinderen in staat om hun drempels voor verschillende sensorische informatie te verfijnen. Daardoor kunnen hun hersenen sterkere verbindingen creëren voor het verwerken van sensorische informatie en het vermogen om op deze informatie te reageren.

Houten speelgoed is over het algemeen iets duurder, maar je kind heeft echt niet veel speelgoed nodig. Een geweldig idee zou ook zijn om speelgoed uit te wisselen met familie en vrienden. Dat kun je eigenlijk doen met houten speelgoed omdat ze mooi verouderen en makkelijk te repareren zijn als ze kapot zijn, in tegenstelling tot de meeste plastic speelgoed.

Je zou kunnen stellen dat houten speelgoed van bomen komt en dat bomen vernietigen voor speelgoed niet erg duurzaam klinkt, maar nogmaals, houten speelgoed kan generaties lang meegaan. Dat kan niet gezegd worden van goedkoop plastic speelgoed: houten speelgoed kan worden gerecycled en plastic speelgoed niet.

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.